Vadászoknak

2021. május 6.

 

Irodánk számos, vadászatot érintő kérdéssel foglalkozik, a vadásztársaságok jogi ügyeitől kezdve a vadkáron át a vadászattal összefüggő balesetekig.

A Brexit miatt fontos tisztában lenni azzal, hogy a lőfegyvereket hogyan lehet az Egyesült Királyság és Magyarország, illetve az EU többi tagállama között jogszerűen szállítani.

A lőfegyverek behozatalára, kivitelére, az ország területén való átszállítására, továbbá a lőfegyverek tartására irányuló eljárásra vonatkozó előírásokat a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény, valamint a fegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet fektetik le. A jogszabály alapján a lőfegyverek folyamatos magyarországi tartásához a rendőrhatóság által – a lőfegyver tartási célja szerint – kiadott hazai lőfegyvertartási engedély szükséges.

Az Európai Unión belül használható a ’European Firearms Pass’, azaz európai lőfegyvertartási engedély, ha a lőfegyvert külföldre kívánjuk szállítani.

A Brexit megszüntette az európai lőfegyvertartási engedély alkalmazhatóságát az Egyesült Királyság és az EU tagállamai között.

Az Egyesült Királyságba történő szállítás esetén a beutazóknak a vadásztató megkéri a brit rendőrségtől az engedélyt (’visitor's permit’), az engedély kiadásáról/kiadásának megtagadásáról pedig a rendelkezésre álló információk birtokában a brit hatóság dönt. Az európai lőfegyvertartási engedély meglétét az egyedi elbírálás esetén pozitívumként veheti figyelembe a hatóság, de az önmagában nem kötelezi őt arra, hogy a brit engedélyt kiadja.

Az Egyesült Királyságban élők a Brexit átmeneti idő lejártának napjától, 2020. december 31-étől már nem igényelhetik az európai lőfegyvertartási engedélyt, és onnantól a már meglévő európai lőfegyvertartási engedélyük sem elég a Magyarországra vagy más EU tagállamba történő lőfegyver szállításhoz. A brit lőfegyver birtokosoknak a fent említett magyar Korm. rendelet szerint kell az engedélyeztetés ügyében eljárniuk a harmadik ország állampolgárára vonatkozó szabályok szerint. Ezalól kivételt képeznek azok a brit állampolgárok, akik az Egyesült Királyságon belül Észak-Írországban (’Northern Ireland’) élnek, mert ők használhatják az európai lőfegyvertartási engedélyüket az EU tagállamaiban az Észak-Ír protokoll alapján.

 

 

 

 

 

 

Budapest 1114
Kemenes utca 6., félemelet 2.

Kapcsolat

 

 

 

geller@gelleresbaranyos.hu

 

 

 

 

+36-1-6131866

 

 

 

  

Ezt a honlapot Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédi iroda működteti az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint
(lásd bővebben www.magyarugyvedikamara.hu )