Kegyelmi ügy és Alaptörvény-módosítás

2024. február 26.

 

Követve az elmúlt napok közjogi történéseit, több jogtudós kifejtette véleményét az Alaptörvény-módosítással kapcsolatban. Az index.hu megszólaltatta Dr. Gellér Balázst is e körben. 

Dr. Gellér Balázs kifejtette, hogy „Egy olyan Alaptörvény-módosítás, amely kizárja a pedofil bűncselekmények elkövetőit a kegyelem köréből, nem csak alkotmányjogilag aggályos – és ez a kisebbik baj –, hanem megfosztja az igazságszolgáltatást attól a lehetőségtől, hogy például a sokkal súlyosabb pedofil bűncselekmények elkövetői ellen eljárást indíthassanak olyan információ alapján, amelyet egy kisebb súlyú pedofil bűncselekményt elkövető bocsátott rendelkezésre a kegyelemért cserébe.

A professzor szerint a büntetőeljárási törvény módosításával lehetővé kellene tenni, hogy a kegyelmen kívül, akár a büntetés végrehajtása alatt is, a hatóságokkal való együttműködésért cserébe a büntetés megváltoztatható legyen.

Gellér Balázs úgy látja, ha a kormányzat feltétlenül ragaszkodik az Alaptörvény-módosításhoz, a büntetőeljárási törvény azzal egyidejű módosítása az egyetlen módja annak, hogy ne korlátozzuk a legsúlyosabb pedofil bűncselekmények elleni harcot. Úgy vélekedett: ugyancsak törvénymódosítás tehetné lehetővé a kegyelemi döntések nyilvánosságra hozatalát, így az egészségi okokból adott kegyelmet is. Ezzel szerinte elkerülhető lenne a mostanihoz hasonló helyzet.”

A teljes cikk innen letölthető:https://index.hu/belfold/2024/02/26/alaptorveny-modositas-orban-viktor-orszaggyules-hack-peter-geller-balazs-kocsis-mate-szantho-miklos/

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapest 1114
Kemenes utca 6., félemelet 2.

Kapcsolat

 

 

 

geller@gelleresbaranyos.hu

 

 

 

 

+36-1-6131866

 

 

 

  

Ezt a honlapot Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédi iroda működteti az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint
(lásd bővebben www.magyarugyvedikamara.hu )