Irodánk nyitva a szigorítás alatt is!

2021. március 8.

 

Ügyvédi irodánk szolgáltatásai továbbra is folyamatosan elérhetőek Ügyfeleink számára!

A veszélyhelyzet szigorítása nem eredményezi az ügyvédi szolgáltatásaink felfüggesztését, a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek közül az ügyvédi irodák ugyanis továbbra is nyitva tarthatnak, azaz az ügyvédi szolgáltatás igénybevételére a szigorított védelem időszaka alatt is lehetőség van!

Márciusban alapvetően a bírósági eljárások személyes megjelenés nélküli folytatása lesz irányadó a büntetőeljárásokban, ez alól természetesen kivételt jelent a letartóztatási ülés.

Irodánk szerint fennáll egy jogalkalmazási bizonytalanság, mert a veszélyhelyzet során érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedések újbóli bevezetéséről szóló 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet 38. § (2) bekezdése előírja, hogy a vádemelés után tárgyalást és nyilvános ülést 2021. április 5-ét követő időpontra kell kitűzni, illetve elhalasztani, feltéve, hogy az eljárási cselekmény telekommunikációs eszköz útján nem tartható meg. Ez a rendelkezés az ülésekre nem vonatkozik. Magától értetődik, hogy a letartóztatási üléseket természetesen meg kell tartani. Ülésnek számít azonban a magánvádas eljárásban a személyes meghallgatás, amelyről most a jogalkotás elfeledkezett. Tavaly tavasszal volt erre megfelelő megoldás, hiszen a 2020. március 31. napján lépett hatályba 74/2020. (III.31.) Kormányrendelet 91. § (1) bekezdése értelmében a veszélyhelyzet alatt magánvádas eljárásnak nem volt helye, a folyamatban lévő magánvádas eljárást a vészhelyzet idejére fel kellett függeszteni. Mivel jelenleg nem szabályozza a 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet, a személyes meghallgatás megtartása a bírósági titkárok mérlegelési jogkörétől függ. Ez jogbizonytalansághoz vezethet. 

 

 

 

 

 

 

Budapest 1114
Kemenes utca 6., félemelet 2.

Kapcsolat

 

 

 

geller@gelleresbaranyos.hu

 

 

 

 

+36-1-6131866

 

 

 

  

Ezt a honlapot Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédi iroda működteti az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint
(lásd bővebben www.magyarugyvedikamara.hu )