Egészségügyi adatok

2024. április 26.

 

Dr. Gellérné dr. Lukács Éva 2024 márciusában elkészítette kéziratát „Európai egészségügyi adattér” címmel az EU Jog Online folyóiratba, amely az újonnan jóváhagyott európai uniós rendelet szabályairól szól, és amely a jog területén Magyarországon elsőként foglalkozik az adatvezérlet egészségügy európai szintű legfrissebb kérdéseivel. A cikk várhatóan 2024 júniusában jelenik meg.

Dr. Gellérné dr. Lukács Éva részt vett 2024. április 25-én az „Innováció, Menedzsment, Egészségügy” (IME) konferencián, amelyet a  Magyar Egészségügyi Menedzsment Társaság, az Egészségügyi Menedzserképző Központ és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. szakmai támogatásával szerveztek meg. (https://memt.hu/rendezveny/ime-adatvezerelt-egeszseg-es-kiberbiztonsag-konferencia/ ).  A konferencia számos aktuális kérdést érintett, az adatalapú egészségipari innovációtól kezdve az egészségügyi kiberbiztonságon át egészen az adatalapú fejlesztésekig a hazai egészségügyben.

Az IME konferencia úttörő jelleggel foglalkozott az adatok jelentőségéről az egészségügyben, és érdekes előadásokon keresztül lehetett érzékelni számos tudományterület (informatika, matematika, orvostudomány, közgazdaságtan és jog) összekapcsolódását.

A konferencián hozták nyilvánosságra az IME ’Digitális Egészségügy’ különszámát, amely hiánypótló angol és magyar nyelvű cikkeket tartalmaz.

Előadást tartott számos szakértő, köztük a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium, az Egészségbiztonsági Nemzeti Laboratórium és a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet munkatársai, olyan fontos témákban mint az egészségügyi digitális transzformáció és az egészségügyi informatikai fejlesztések. Elmondták, hogy számos adatbázis modell áll már most rendelkezésre, amelyek, ha az adatok hozzáférhetővé válnak, rögtön képesek lesznek az adatok feldolgozására és előrejelzések készítésére. Például egy vérkép nemcsak az érintett egészségi állapotáról ad tájékoztatást, hanem a jövőbeni várható egészségügyi állapota is előrejelezhető algoritmusok alapján. Számos értékes információ érhető el itt: www.ai.renyi.hu .

Dr. Gellérné dr. Lukács Évajogászként kifejezetten az utolsó szekcióban volt érdekelt, amely az egészség- és gyógyszeriparral foglalkozott, és amelyet Dr. Gaál Péter professzor, az IME folyóirat főszerkesztője moderált. Dr. Kádár Magdolna (Belügyminisztérium) beszélt az egészségpolitika és az adathasznosítás kérdéseiről, Prof. Dr. Gaál Péter (EMK) az adatvezérelt egészség és mesterséges intelligencia, mint rendszerképesség témájáról.

Dr. Parapatics Tamás (Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ) az adatalapú gyógyszerfejlesztésekre tért ki.

Különösen érdekes volt Prof. Dr. Georgi Chaltikyan előadása, aki a digitális egészségügyi mesterképzés programvezetője a Deggendorfi Technológiai Intézetben (Deggendorf Institute of Technology), és aki a németországi egészségügyi digitális transzformációról beszélt. Ki kell emelni, hogy Németországban lassan 10 éve létezik olyan felsőoktatási mesterképzés, amely kifejezetten a digitális egészségüggyel foglalkozik.

Dr. Gellérné dr. Lukács Éva ezúton is köszönetét fejezi ki Lengyel Lívia úrhölgynek (MEMT-IME portfólió-igazgató) a konferencián való részvétel lehetőségéért.

 

 

 

 

 

Budapest 1114
Kemenes utca 6., félemelet 2.

Kapcsolat

 

 

 

geller@gelleresbaranyos.hu

 

 

 

 

+36-1-6131866

 

 

 

  

Ezt a honlapot Budapesti Ügyvédi Kamarában bejegyzett ügyvédi iroda működteti az ügyvédekre vonatkozó jogszabályok és belső szabályzatok szerint
(lásd bővebben www.magyarugyvedikamara.hu )